Regel een leuke stage. Heb een leuke stage

Ik ben een van de creatieve eindbazen bij een groot reclamebureau in Tilburg. We zijn omsingeld door allerlei communicatie-opleidingen. Tijdens de stagejachtseizoenen krijgen we veel verzoeken binnen om bij ons 6 maanden lang mee te mogen lopen. De kwaliteit van die verzoeken wisselt spectaculair. Van ontzettend leuk tot oogontstekingverwekkend slecht. Ik wil studenten graag helpen om aan een leuke stage te komen en die zo optimaal mogelijk te beleven. En daarom: mijn verzamelde ervaringen, leringen en tips.


(let op: veel hiervan werkt ook bij je eerste sollicitaties.)

We beginnen bij het begin:

Doe je huiswerk

Wees op tijd. Klinkt als een enorme open deur. Maar als je stage op 1 februari moet beginnen en je neemt pas half januari contact op, heb je 2 problemen: Anderen waren je voor (en hebben waarschijnlijk al je plek ingepikt) en het lijkt alsof het ontvangende bedrijf een van je laatste keuzes is. En ook al is dat niet zo; het is in ieder geval duidelijk dat uitstellen een van je grote talenten is. Zorg dat je sollicitatie uiterlijk anderhalve maand van te voren op de juiste plek is geland.

Verdiep je in het bedrijf. Blind en niet onderbouwd solliciteren is kansloos. Mailtjes of brieven die ik op mijn bureau krijg en die beginnen met “Graag solliciteer ik…” of een andere standaarder-dan-standaard zin , belanden in de papierbak. Of de shredder, als ik een rotdag heb. En ik reageer er niet op. Als jij geen moeite doet, doe ik het ook niet. Gelijk oversteken. Zorg dat je in je openingsalinea al duidelijk maakt dat je het bedrijf kent en met een reden voor dat bedrijf kiest.

Zorg dat je de juiste mensen benadert. Een brief of pakketje sturen aan iemand die niet rechtstreeks gaat over jouw stageplek is zinloos. Met een beetje geluk komt het uiteindelijk nog wel bij de juiste persoon terecht, maar als ik dat ben, ga je onderop de stapel. Als stagebedrijf investeren we in jou, dus is het niet teveel gevraagd dat je dat bij ons ook doet. Ook hier geldt: zorg dat je weet wie je moet hebben en zorg dat je sollicitatie daar terecht komt. Bonus: geen spelfouten in de naam.

Eind 2015 werden we na-gebeld door iemand die een pakketje had achtergelaten met daarin een sollicitatie. Om op de afdeling creatie stage te lopen. Geadresseerd aan… de oud-directeur. Uiteindelijk is het pakketje geopend en de fortune-cookies die erin zaten, zijn verorberd door voorbijlopende collega’s. De sollicitatiebriefjes die in de cookies zaten, belandden in de papierbak. Zonde van de tijd. Jammer van de moeite.

Maak een indruk

Zorg voor een leuke binnenkomer.  Het maakt eigenlijk niet uit op welke functie of afdeling je terecht wilt komen: je eerste indruk moet de beste zijn. En als je al bij mensen tussen de oren zit voor je ook maar een hand hebt geschud, heb je een dikke voorsprong op je concurrentie. Vergeet die saaie brief. Doe een keer geen 2 kilometer lange PDF op de mail. Maar zorg voor een grappig pakketje. Of een envelop met een bobbel. En die bobbel is iets dat te maken heeft met je gewenste stageplek. Of gewoon botte omkoperij van de ontvanger. Want hee, wij zijn ook maar mensen. Voor bonuspunten breng je het zelf langs. De kans dat de beoogde ontvanger er niet is, bestaat natuurlijk. Maar in het slechtste geval weten zijn/haar collega’s de volgende dag te melden dat er een toch wel heel bijzondere stage-sollicitant langs is geweest.

Een van de leukste sollicitaties voor een stage die ik ooit heb gekregen, was een afgegeven verhuisdoos. Met daarin allemaal werkplek-spullen van de dame in kwestie. Een mok, met het verzoek of ik die alvast bij de koffiemachine wilde zetten. En andere spullen die op haar werkplek moesten komen te liggen. En de mededeling: ” ik kom eraan”. Deze dame en haar stage-collega zijn nu bij ons in vaste dienst.

Maak duidelijk waar de match zit. Vertel niet alleen over jezelf en wat je allemaal kan en weet. Maar maak duidelijk waar die kwaliteiten en eigenschappen aansluiten bij je beoogde stagebedrijf. Dat geeft je verhaal een meerwaarde en maakt de ontvanger meteen duidelijk waarom jij de beste keuze bent. Het bedrijf neemt geen individuen aan, maar mensen die onderdeel moeten worden van een team.

Let op je taalgebruik. We werken en wonen in Nederland. Spreek en schrijf dan ook die taal en doe het goed. Als je eerste indruk er een is van iemand die “hun” schrijft waar het ‘zij’ moet zijn, ben je kansloos. Andere taalvalkuilen: “d’s” en “T’s”. En “me” i.p.v. “mijn”. Of heel sjiek en formeel proberen te schrijven en dat eigenlijk niet kunnen. Hoe leuk je sollicitatie ook is: als je een loopje neemt met de Nederlandse taal, verdien je een stage waar je de hele dag mappen moet ordenen en de auto van de baas moet wassen.

Tips voor het schrijven van een goede tekst:

Hou het kort. Verwijs voor verdieping naar je CV, je portfolio of je LinkedIn profiel. Hobbies zijn te gek, maar we hoeven echt niet te weten hoe trots je bent dat je eindelijk die überzeldzame gillende gloeigrutto hebt weten te fotograferen.

Maak eerst een lijst met onderwerpen die je wilt behandelen. Gewoon lekker bulletpointen. Dat helpt je om straks puntig en compact te schrijven. Als je toch meteen begint te schrijven is je hoofd tegelijk bezig met structuur én inhoud. Tenzij je een ervaren copywriter bent, wordt dat chaos.

Schrijf vervolgens alsof je het verhaal aan een vriend in de kroeg vertelt. Losjes en zoals je bent. Daarna kun je er natuurlijk nog aan schaven om het niet al te populair te laten klinken, maar het is belangrijk dat je karakter door je tekst heen schijnt.

Laat het door iemand anders lezen. Is het niet op inhoud, dan is het op spelfouten. Want die mag je zeker maken als je nog aan het schrijven bent, maar ze mogen nooit in je eindproduct zitten.

Als je eenmaal aan tafel zit

Heb ambitie. Het allerlaatste dat je wilt is een stage-invulling anno 1925: het manusje van alles dat echt zijn/haar mond moet houden. Je loopt stage om te leren, niet om andermans klusjes te doen. Maak dat duidelijk. Wees nieuwsgierig. Vraag hoe een typische dag eruit ziet. Wat het leukste is dat er gebeurt. Waar mensen trots op zijn. Wees niet bang om teveel vragen te stellen. Zolang ze maar relevant zijn. Als een bedrijf daar niet op zit te wachten, weet je genoeg. Dat is geen club waar jij 6 maanden van je leven wilt zitten.

Weet waar je kracht ligt. Als je eenmaal in gesprek bent, kun je op één vraag altijd rekenen: “Waarom zouden we voor jou kiezen?”. Wees daarop voorbereid. Iedereen heeft een bijzonder talent. Zorg dat je weet hoe dat talent een verrijking is voor het bedrijf. Dat kan gaan om frisse inzichten, originele ideeën, een bepaalde kijk op zaken of dat je gewoon erg goed bent in je vak. In het laatste geval: bewijs het!

Weet wat je wilt gaan doen. Wat wil je leren? Stel voor jezelf een doel. En bespreek dat met de persoon aan de andere kant van de tafel. Goede, moderne bedrijven zullen je helpen om te leren. En het waarderen dat je meedenkt over de invulling van je stage. Uiteraard zolang het binnen hun organisatie past. Andersom werkt het ook: je stagebedrijf verwacht een bepaalde bijdrage van je. Vraag daarnaar. Ook in verband met de tijd die je in je stage moet steken. Want je wilt er niet te laat achterkomen dat je eigenlijk geen tijd meer hebt voor het schrijven van je afstudeerscriptie.

Als je bent aangenomen

Heb een mening. Ja, de mensen die je aannemen hebben meer verstand van hun vak dan jij. Maar dat wil niet zeggen dat ze altijd gelijk hebben. Knik niet bij alles “ja”, maar vorm een mening. Vooral over je eigen werk. Waarom is het goed? Waar zitten de zwakke punten? Sta voor je werk. Zeker als je gelooft dat het goed is. Verdedig het, maar sta wel open voor de argumenten van je tijdelijke collega’s en weet wanneer je moet ophouden. Als je baas geen tegenargumenten accepteert, steek daar dan geen tijd meer in, maar doe wat je gevraagd wordt, haal daar zoveel mogelijk plezier uit en richt je volledig op je scriptie.

Overigens geldt dit ook voor het verdedigen van je eventuele scriptie naar je opleiding. Veel vakgebieden veranderen redelijk snel en scholen kunnen dat tempo niet altijd bijbenen. Je scriptie wordt nog wel eens afgemeten aan standaarden die eigenlijk alweer achterhaald zijn. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, maar onderbouw je keuzes om het anders te doen dan de rest van je klas. Eigenwijsheid in de juiste doses kan in starre omgevingen voor problemen zorgen, maar later ga je er plezier van hebben.

Wees pro-actief. Als er even niks te doen is, ga je op zoek naar werk. Kijk of je collega’s kunt helpen met kleine werkzaamheden of met grote vragen. Vaker dan je denkt is een frisse blik welkom. Je laat ermee zien dat je je wilt inzetten en niet zit te wachten op duimen draaien.

Leer. Als je iets ziet wat je boeit, maar je weet niet wat het is of wat er gebeurt: vraag het. Wees niet bang dat mensen dat vervelend vinden; als je oprecht geïnteresseerd bent, zullen mensen je met plezier vertellen wat ze doen. Neem alles in je op. Probeer verbanden te zien tussen mensen, afdelingen en processen. Je komt natuurlijk om beter te worden in je eigen vak, maar dat vak doe je niet alleen en die afdeling is niet de enige binnen dat bedrijf. Kijk ook eens naar dat grote plaatje.

Zo. Dat was het. Voorlopig. Als me meer te binnen schiet, zal ik dit artikel aanvullen. En als je vragen hebt: leef je uit in de comment-sectie.

Succes met je stage!

 

Auteur: Eelco

Creatief Directeur en reclamehippy. Maakt liever reclame voor People dan voor Sheeple. Gelooft dat communicatie gaat over mensen en niet over data. Kiest inzichten boven zenden en gevoel boven excel-sheets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *