Bedrijven met hun wortels in sociale netwerken

Typ de woorden “business” en “social media” in en Google presenteert je een lijst met guru’s, papers en publicaties over bedrijven en social media. 99% gaat over de social strategie van (meestal) offline bedrijven. Waarbij Facebook, Instagram, etc. vooral kanalen zijn.

Maar veel interessanter zijn de bedrijven of business modellen die hun bestaan danken aan sociale netwerken. Die zonder Facebook, Instagram, of Youtube gewoon niet zouden bestaan. Daarom: 4 voorbeelden van echte social based bedrijven.

De Instagram art gallery: Unit London

Foto via Business Insider UK

Opgezet door twee net afgestudeerde Londenaren die niet konden aarden in een 9-5 organisatie. En mooie combinatie van Bricks & Clicks. Zij helpen kunstenaars hun werk aan de mens te brengen. 50% verkopen ze in de gallery op een leuk plekje in de Britse hoofdstad. De andere 50% gaat via Instagram. En dat laatste aandeel groeit. Lees hier hun verhaal.

Humans of New York

humansofnewyork

Brandon Stanton verliest zijn baan in 2001 en begint met het maken van mooie en soms confronterende foto’s van mensen op de straten van New York. Zijn werk krijgt volgers op o.a. Facebook. En wel zoveel dat hij een beroemdheid wordt. Gevolg: hij wordt een veelgevraagde gast in shows en op events. Het geld dat hij er mee verdient, geeft hij terug aan New York.

LivesOn

liveson

Als creatief zie ik graag concepten die polariseren. Want als niemand er iets van vindt, is de impact waarschijnlijk minimaal. LivesOn is een dienst die namens jou berichten plaatst op social media. Wat het bijzonder maakt, is dat LivesOn dat doet na je overlijden. Een van hun catchphrases: “When your heart stops beating, you’ll keep tweeting”. Wat de een bizar vindt, is voor de ander een bijzondere manier om de herinnering levend te houden. Vind er iets van.

PewDiePie & Colin Furze

vloggers

Een gamer en een handige jongen. Begonnen allebei hun kunsten te vertonen op Youtube. Inmiddels heeft PewDiePie meer dan een miljard views op zijn video’s en bouwt Colin complete schuilkelders, antieke wapens en brute kookmachines. Voor o.a. game-uitgeverijen en Jamie Oliver. Deze heren zijn bedrijven geworden met organisaties achter zich en hogere omzetten dan veel middelgrote bedrijven. Nederland kent ook zo’n social celebrity: Enzo Knol.

Auteur: Eelco

Creatief Directeur en reclamehippy. Maakt liever reclame voor People dan voor Sheeple. Gelooft dat communicatie gaat over mensen en niet over data. Kiest inzichten boven zenden en gevoel boven excel-sheets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *